Nétí neboli průchodný nos.

Jelikož jsem se po příchodu z nemocnice trápil s ucpaným nosem, začal jsem používat tutu očistnou techniku ke zprůchodnění nosních cest. Byl jsem překvapen poměrně rychlým účinkem a velmi příjemným pocitem po aplikaci. Občas jsem na různých fórech přečetl postesknutí začínajících hráčů na ucpaný nos. Nétí je jedním z řešení jak se tohoto neduhu zbavit. Samotná hra na didge je potom dalším poměrně účinným způsobem jak zachovat dýchací cesty v dobré kondici.

V tomto internetovém obchodě lze koupit vhodnou konvici yogashop.cz  , nebo se poohlédněte po nějaké lázeňské konvičce.

V této knize je poměrně slušný a obsáhlý popis všeho možného kolem této techniky :

nebo např. také na těchto stránkách : 

http://www.jujitsu.cz/teorie/yoga/neti_dhauti.html

Stručný výtah z výše uvedené knihy :

V péči o zdraví se nabízí praxe džala nétí především k prevenci nemocí. Dále zprostředkovává džala nétí přístup k větší vyrovnanosti a k pocitu vnitřní i vnější čistoty. Je snadno použitelná a nemá žádné vedlejší účinky. Výplach nosu džala nétí znamená mnohem víc než jen vyčištění ucpaného nosu a očistu nosních sliznic. Nepřímo osvobozuje i od škodlivých látek a funkčních poruch v očích, uších, krku a plících. Ale ani tím ještě nejsou její možnosti vyčerpány, neboť džala nétí může vnést dokonce větší jasnost do našich myšlenkových procesů a pomoci nám harmoničtěji zpracovat naše emoce. Zkrátka nás dělá současně zdravějšími a vyrovnanějšími a v důsledku toho pravděpodobně i šťastnějšími.

Technika je v zásadě velmi jednoduchá, i když existuje několik důležitých bodů, na které musíme bezpodmínečně dbát. V krátkém souhrnu postupujeme následujícím způsobem: Naplníme speciální konvičku k výplachu nosu teplou, mírně slanou vodou a zavedeme zobáček konvičky do jedné nosní dírky. Hlavu přitom držíme mírně nakloněnou na stranu, takže voda může nerušené vytékat z druhé nosní dírky. Zatímco voda protéká nosní dírkou, dýcháme ústy. Jakmile je konvička napůl prázdná, obrátíme směr toku vody. Nakonec si nos osušíme jemným kapesníkem, když je konvička zcela prázdná a když je vypláchnutá i druhá nosní dírka.

Výplach nosu je jednoduchý a snadný, když si jej poprvé s úspěchem vyzkoušíme. Většina začátečníků je překvapena, že už při prvním pokusu jde všechno správně. Sotva mohou uvěřit, jak jednoduchá a účinná je tato prostá metoda k pre­venci zdraví. Výplach nosu se může provádět celkem tak tři minuty. Jako sprchování a čištění zubů se rychle stane pevnou součástí každodenní péče o tělo.

1 komentář: „Nétí neboli průchodný nos.

Napsat komentář